Import GoPro video into Circuit Tools

Any discussion on using LapTimer. Please use this forum in case you need guidance on how to use LapTimer or perform a certain operation
Supersonic
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 1
Joined: Wed Apr 01, 2015 9:16 pm

Import GoPro video into Circuit Tools

Postby Supersonic » Sat Apr 04, 2015 12:21 am

Hi Guys,

I am trying to setup the system consisting of the following components:
1) VBOX Sport for precise 20HZ GPS positioning
2) GoPro 3 Black for HD video
3) HLT as a central component for controlling both

The combination works perfect until it comes to combining data (.vbo) and video (.avi) in Circuit Tools: one can import .vbo, but there is no way to import video.

.vbo can be reverse-engineered and one can "attach" a video to it. This was done by Bulls23 and Roland Ayala
  • http://www.rolandayala.com/2013/09/29/vboxgoprohowto/
  • http://forum.gps-laptimer.de/viewtopic.php?f=9&t=761&start=10

Having done that I can import .vbo+.avi into circuit tools, however instead of the video I see a black screen.
  • It would be interesting to know if Bulls23's tutorial worked for anyone else in the community?
  • Has anyone found a better alternative for this scenario?
  • @Bulls23: which version of Circuit Tools were you using? Do you know if this tweak works for the most recent one?
  • Can anyone supply a working set of .avi and .vbo files from Video Vbox so I could try to reverse-engineer those?

Thank's everyone very much in advance!


derdirk
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 6
Joined: Wed Apr 20, 2016 8:42 am

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby derdirk » Wed Aug 03, 2016 1:39 pm

Black video screens in Circuit Tools (CT) usually means codec problems.

Anyway, it would be awesome to use the syncronize video feature of CT with HLT VBO exports - and it looks easy to make this a bit more painless. The manual way is documented here:

https://drive.google.com/file/d/0Bw0_gq ... FFeDQ/view

If HLT would maintain the VBO data for video reference:

[header]
satellites
time
latitude
longitude
...
avifileindex
avisynctime

[avi]
Jeff_morning_session_
MP4

[column names]
sats time lat long ... avifileindex avisynctime

[data]
013 083945.20 +2045.529840 +07050.156810 ... 0006 -00000001
013 083945.30 +2045.529840 +07050.156810 ... 0006 000000280
013 083945.40 +2045.529840 +07050.156810 ... 0006 000000360
013 083945.50 +2045.529840 +07050.156810 ... 0006 000000480
014 083945.60 +2045.529840 +07050.156810 ... 0006 000000560
014 083945.70 +2045.529840 +07050.156810 ... 0006 000000640
015 083945.80 +2045.529840 +07050.156810 ... 0007 000000000
015 083945.90 +2045.529840 +07050.156810 ... 0007 000000080
015 083946.00 +2045.529840 +07050.156810 ... 0007 000000160
015 083946.10 +2045.529840 +07050.156810 ... 0007 000000280
015 083946.20 +2045.529840 +07050.156810 ... 0007 000000360
015 083946.30 +2045.529840 +07050.156810 ... 0007 000000480
[...]

A Vbox will write the VBO and AVI files like this:

Code: Select all

-rwxrwxrwx  1 dvl  staff       90815  2 Apr 11:57 SPR AMBOSS 0001.vbo
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff    21726574  2 Apr 11:57 SPR AMBOSS 0001.avi
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff      399323  2 Apr 12:02 SPR AMBOSS 0002.vbo
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff   134476508  2 Apr 12:02 SPR AMBOSS 0002.avi
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff       41606  2 Apr 12:03 SPR AMBOSS 0003.vbo
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff    11302260  2 Apr 12:03 SPR AMBOSS 0003.avi
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff      164558  2 Apr 12:05 SPR AMBOSS 0004.vbo
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff    54352236  2 Apr 12:05 SPR AMBOSS 0004.avi
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff      167519  2 Apr 12:07 SPR AMBOSS 0005.vbo
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff    59214832  2 Apr 12:07 SPR AMBOSS 0005.avi
-rwxrwxrwx  1 dvl  staff  2072832288  2 Apr 13:06 SPR AMBOSS 0006.avi


writing a script to rename and re-encode the HLT export to match the naming scheme of the Vbxo should be possible. Container type must be recoded to AVI though.

Harry: would it be possible to maintain these informations in the VBO file?


User avatar
Harry
Site Admin
Site Admin
Posts: 8129
Joined: Sun Sep 12, 2010 10:32 am
Location: Cologne, Germany
Has thanked: 94 times
Been thanked: 338 times
Contact:

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby Harry » Wed Aug 03, 2016 5:09 pm

Yes, I have the spec from RL for some time already. I have too much to do ;-)

Harry


Image Image Image Image
crossbarphoto
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 2
Joined: Tue Feb 14, 2017 6:11 pm
Has thanked: 1 time

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby crossbarphoto » Tue Feb 14, 2017 6:24 pm

Harry...have you found some time to work on this? I think this would be a huge integration. I, along with many others, would love to run a HLT with a Vbox Sport and video integration. This would make the setup nearly as powerful as a Vbox HD2 setup.


User avatar
Harry
Site Admin
Site Admin
Posts: 8129
Joined: Sun Sep 12, 2010 10:32 am
Location: Cologne, Germany
Has thanked: 94 times
Been thanked: 338 times
Contact:

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby Harry » Tue Feb 14, 2017 10:21 pm

The implementation is finished and will go into LapTimer's v21 release (Spring 2017). Please watch the announcements section on this forum to join the beta to get early access. I plan to make it available begin / mid of March.

- Harry


Image Image Image Image
crossbarphoto
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 2
Joined: Tue Feb 14, 2017 6:11 pm
Has thanked: 1 time

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby crossbarphoto » Tue Feb 14, 2017 11:12 pm

Harry wrote:The implementation is finished and will go into LapTimer's v21 release (Spring 2017). Please watch the announcements section on this forum to join the beta to get early access. I plan to make it available begin / mid of March.

- Harry


Long time lurker and first time poster, but you are amazing! Thanks. This will be a monumental release!


racepace
10 or more Posts ★
10 or more Posts ★
Posts: 18
Joined: Sun Jan 29, 2017 5:35 pm

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby racepace » Sat Apr 15, 2017 8:10 pm

The HLT 21 version release notes mention VBO video linking support, so I updated to HLT version 21 (Grand Prix edition) yesterday and was trying to re-export to VBO some previous sessions (recorded with HLT 20.2). I had wanted to go back view the integrated video within the Circuit Tools application (on Mac, latest CT version: 1.30). I opened the resulting VBO file for a 90 minute race session and it noted that I had to rename the video for the session to VIDEO_0000.MP4. I renamed the file as requested, placed the .vbo and the .mp4 file in the same directory, but when attempting to open the VBO file, the CT app just crashes.

If I move the VIDEO_0000.MP4 out of the directory and open the VBO file, the CT app doesn't crash. The extra fields needed for VBO video linking show up in the VBO file, so I'm not sure what to look at next.

Any ideas?


racepace
10 or more Posts ★
10 or more Posts ★
Posts: 18
Joined: Sun Jan 29, 2017 5:35 pm

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby racepace » Sat Apr 15, 2017 8:11 pm

Correction, I meant to type VID_0000.MP4, not VIDEO_0000.MP4


racepace
10 or more Posts ★
10 or more Posts ★
Posts: 18
Joined: Sun Jan 29, 2017 5:35 pm

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby racepace » Sat Apr 15, 2017 8:20 pm

It looks like I found the problem. After searching down the file, video sync points were only associated with the first 15 laps.

After that, you started to see the "-00000001" index again, even though the video goes for the full 90 minutes. Removing the lines containing "-00000001" to the end of the file and saving it stops Circuit Tools from crashing, and the video appears to be properly synced to the data points.

018 184755.79 +2289.68775000 +07347.27107000 151.400 308.50 +00015.50 +0.30 -0.11 000 05267 0003 002171530
018 184755.89 +2289.68916000 +07347.27337000 152.000 308.40 +00015.50 +0.26 -0.13 000 05285 0003 002171630
018 184755.99 +2289.69056000 +07347.27567000 152.200 308.20 +00015.50 +0.32 -0.09 000 05303 0003 002171730
018 184756.09 +2289.69196000 +07347.27797000 152.700 308.00 +00015.50 +0.33 -0.09 000 05321 0003 002171830
018 184756.19 +2289.69336000 +07347.28027000 153.200 307.80 +00015.50 +0.21 -0.20 000 05333 0003 -00000001
018 184756.29 +2289.69476000 +07347.28266000 153.700 307.40 +00015.50 +0.25 -0.16 000 05339 0003 -00000001
018 184756.39 +2289.69616000 +07347.28506000 154.200 307.10 +00015.40 +0.30 -0.11 000 05345 0003 -00000001
018 184756.49 +2289.69756000 +07347.28746000 154.900 306.80 +00015.50 +0.25 -0.18 000 05360 0003 -00000001
018 184756.59 +2289.69896000 +07347.28986000 155.500 306.40 +00015.60 +0.31 -0.15 000 05375 0003 -00000001
018 184756.69 +2289.70027000 +07347.29226000 155.900 306.10 +00015.60 +0.26 -0.16 000 05390 0003 -00000001


racepace
10 or more Posts ★
10 or more Posts ★
Posts: 18
Joined: Sun Jan 29, 2017 5:35 pm

Re: Import GoPro video into Circuit Tools

Postby racepace » Sat Apr 15, 2017 8:37 pm

It looks like there is a bug with longer sessions where videos are joined (not sure why it would stop recording and start again). This is what the video list looks like at the end of the 15th lap:

IMG_5297.PNG
IMG_5297.PNG (185.79 KiB) Viewed 434 times


It doesn't seem possible to export VBO data w/joined video info for laps after #15 (either full session or single laps).



Return to “Using LapTimer”

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], Yahoo [Bot] and 3 guests