Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Discussion related to external OBD and other sensors
User avatar
Harry
Site Admin
Site Admin
Posts: 9583
Joined: Sun Sep 12, 2010 10:32 am
Location: Siegum, Germany
Contact:

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by Harry » Fri Jan 25, 2019 9:07 am

Send a screenshot please.

- Harry
Image Image Image Image
nogzie
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 3
Joined: Sun Nov 25, 2018 12:05 am
Location: Sydney, Australia

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by nogzie » Mon Jan 28, 2019 2:39 pm

Oil temp is now working - big thanks to Harry for updating the app to make things work :)
It was fixed back in Dec once I provided the debug logs.

Here's the general steps:
1. Go to Settings, then open Expert Settings
2. Find the Custom PID 1 section
3. Set the values as per below. Note spaces in Formula
Expert Settings
Expert Settings
IMG_0434.PNG (536.7 KiB) Viewed 387 times
Here's what the oil temp readout looks like:
Oil readout (94 celsius)
Oil readout (94 celsius)
IMG_0447.PNG (543.27 KiB) Viewed 387 times
User avatar
Harry
Site Admin
Site Admin
Posts: 9583
Joined: Sun Sep 12, 2010 10:32 am
Location: Siegum, Germany
Contact:

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by Harry » Mon Jan 28, 2019 3:34 pm

Thanks!
Image Image Image Image
User avatar
PitrsRS
20 or more Posts ★★★
20 or more Posts ★★★
Posts: 100
Joined: Wed Jun 25, 2014 9:43 am
Location: Prague, Czech Republic

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by PitrsRS » Sat Mar 02, 2019 10:55 pm

Hi, I don't want to start a new thread. But I want to ask. Does anybody know hot to make oil temp work on VW engines (from 2008 and newer)? It's possible to use these settings which are listed up there? :-)
2010 Škoda Octavia II RS TDI DSG 200HP/400Nm

HLT Grand Prix (Android) + OBDLink LX BT + XGPS160 + GoPro 7 Black
SeanWilke
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 1
Joined: Thu May 09, 2019 3:50 am

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by SeanWilke » Thu May 09, 2019 4:03 am

I'm trying to get the oil temp to work by using the settings in the screenshots from nogzie, but it's not working for me. Maybe I missed a step?

Here's what I'm running:
Phone: Google Pixel 2 XL w/ Android 9
App: Laptimer v22.1.4
OBDII BT Adapter: Panlong ELM327 (It's a knock off for now, but I've already ordered a OBDLink MX BT)
Car: 2013 Scion FRS

Here are my settings:
Channel: 'Engine Oil Temperature [degree C]'
ECU: 'ECM'
Mode: 'Mode 21'
PID: '01'
Request Frequency: 'High'
Formula: '=AC - 40'
menula
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 5
Joined: Mon Jun 10, 2019 3:46 pm

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by menula » Mon Jun 10, 2019 3:50 pm

I am using your App Harry to read out the Oil Temp lf my 2013 GT86.

It work's but I am not sure lf the value is correct as
I always get the same Temp for "Oil" and "Coolant".

In Torque Pro when reading the same PID I get different values for coolant and oil. There however I face the issur that the values are only read upon App start. After 30s thd value is lost and shows -41 until app restart.

(I followed all instructions of this Thread and I am using the latest versions of boths Apps).

Any ideas?
User avatar
Harry
Site Admin
Site Admin
Posts: 9583
Joined: Sun Sep 12, 2010 10:32 am
Location: Siegum, Germany
Contact:

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by Harry » Mon Jun 10, 2019 9:09 pm

Are you sure you have selected the correct (EOT) channel in Custom PID Settings? Share your settings as a screen shot please in case you want us to check. Please add a screenshot showing both coolant and oil values too.

Coolant and oil temperatures should certainly not be the same.

Harry
Image Image Image Image
menula
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 5
Joined: Mon Jun 10, 2019 3:46 pm

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by menula » Tue Jun 11, 2019 10:03 am

This is my setting:
pid.jpeg
pid.jpeg (103.87 KiB) Viewed 215 times
menula
Fewer than 10 Posts
Fewer than 10 Posts
Posts: 5
Joined: Mon Jun 10, 2019 3:46 pm

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by menula » Tue Jun 11, 2019 10:05 am

And when I open the dashboard for the engine I see (currently not connected as I am in office):
1.jpeg
1.jpeg (69.44 KiB) Viewed 215 times
Then I click on "Kühlmittel" and the view changes to:
2.jpeg
2.jpeg (69.22 KiB) Viewed 215 times
And I click again on "Öl" then changes the view to (notice how the scale changes):
3.jpeg
3.jpeg (68.61 KiB) Viewed 215 times
So I was wondering if I somehow now have 2 values for Oil temperature available whereas one is equal to the "Kühlmittel" and the other not.
Also I was wondering how I can see the "Kühlmittel" and the "Öl" value at once in the gui.
User avatar
Harry
Site Admin
Site Admin
Posts: 9583
Joined: Sun Sep 12, 2010 10:32 am
Location: Siegum, Germany
Contact:

Re: Oil temp for GT86/FR-S/BRZ?

Post by Harry » Tue Jun 11, 2019 9:11 pm

When touching any small temperature field, it will get the one shown in the gauge, and the gauge temperature will get the one shown in the small field. That’s how it should be. At least with no OBD sensor connected, this doesn’t work currently. I will check for the next bug fix release.

Harry
Image Image Image Image
Post Reply